Monday, January 29, 2007

ΟΣΦΠ-ΟΦΗ: 4-1

Το σπίτι μου το άφησα,
Τη γκόμενα παράτησα,
Και ήρθα εδώ,
Για να σου πω,
ΘΡΥΛΕ μου πόσο Σ’ ΑΓΑΠΩ !!!
Ο αρχηγός Τζόλε συνεχίζει να δείχνει διαφορετικό πρόσωπο από αυτό του πρώτου γύρου. Η αρχή έγινε στην Τούμπα και η συνέχεια με το καταπληκτικό χατ-τρικ χθες (28/01/07) στο Καραϊσκάκη, κόντρα στον ΟΦΗ. Δείχνει λοιπόν να συνέρχεται κι ευχόμαστε να να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και στους υπόλοιπους αγώνες, ιδιαίτερα με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ. Πάντως, φαίνεται λες και περίμενε και ο ίδιος τη συγκεκριμένη λύτρωση. Σαν να ήταν εγκλωβισμένος στον κακό του εαυτό και από την Τούμπα κι έπειτα να ξαναβρίσκει τον καλό του. Χαιρόμαστε όλοι για αυτό.

Και όταν παίζει μπάλα ο αρχηγός και ο Ρίμπο, πώς να μην πετάει η ομάδα? Χθες έβλεπες έναν Ολυμπιακό που θύμιζε λίγο τις καλές εποχές. Καμία σχέση με τον Ολυμπιακό του πρώτου γύρου.

Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που ΔΕΝ έπαιξε ο ΟΚΚΑΣ. Ευτυχώς. Ελπίζω να μην παίξει ούτε και την Τετάρτη στον επαναληπτικό με τον ΠΑΣ Γιάννενα.

Μέχρι και ο Μάριτς έκανε τα κολπάκια του.

Γούσταρα πολύ όταν έβαλε το γκολ ο Καστίγιο και την είπε στον Ίσα.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, όταν έρθουν τα βαζελάκια στο Καραϊσκάκη, κάθε φορά που ένας παίκτης τους θα πέφτει κάτω και κάθε φορά που θα τους βάζουμε γκολ, θα φωνάζουμε: Βα-ζε-λί-νη, οεοεοε, οεοεοε !!

Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα που να μπορέσει να αντισταθεί σχετικά στον Ολυμπιακό, και βέβαια στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟ. Διότι, όταν έρχεσαι στο Καραϊσκάκη και κάνεις κάποιες ευκαιρίες, εάν τις χάνεις με χαρακτηριστική άνεση, τότε είσαι άξιος της αποτυχίας σου. Και μπορεί αυτή η ολιγωρία της άμυνάς μας να μην καταλήγει σε τραγικό συμβάν, όπως το να δεχτείς περισσότερα του ενός γκολ, εάν όμως συνέβαινε με αντίπαλο ομάδα από το Champions League, θα μετρούσες περισσότερα και ίσως να έχανες. Μήπως αυτό δεν έγινε σε όλα τα εντός έδρας μας παιχνίδια φέτος στο Champions League? Ο ΟΦΗ (και φυσικά όλες οι άλλες ομάδες αυτής της διαλογής) δείχνουν πως όσα γκολ και να μας βάλουν, θα φάνε περισσότερα. Δεν μπορούν λόγω ικανοτήτων να διατηρήσουν το αποτέλεσμα. Το είδαμε και σε όλες τις φετινές μας ανατροπές.

Ο Κωνσταντινίδης του ΟΦΗ δήλωσε πως το 4-1 δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, και οι δύο ομάδες ήταν πολύ κοντά η μία με την άλλη. Ένα έχω να σου πω Κωνσταντινίδη: εάν συνεχίσεις να λες τέτοιες μπούρδες, ποτέ δεν θα προχωρήσει η ομάδα σου. Εάν είχες φάει 8 γκολ, τότε μόνο θα έλεγες πως ήταν καλύτερος ο Ολυμπιακός? Ε? 4 έφαγες, όχι 2. 4-1 έχασες, όχι 2-1.

Ο Οφορίκουε («Πίπης») βρέθηκε σε μία φάση σε πολύ πλεονεκτική θέση για να σκοράρει, αλλά απέτυχε. Τώρα, αυτό έγινε διότι του πήρε τη μπουκιά από το στόμα ο Στολτίδης, ή διότι σεβάστηκε το προηγούμενο ψωμί που έτρωγε?

Πέναλντιιιιιιιιιιι.............!!!!!!!!!!!!!!!
Το πρώτο μετά από 23 αγώνες !!! Συγκινήθηκα όταν το σφύριξε ο διαιτητής. Ήθελα να βάλω τα κλάματα.

Μπράβο στον Λεμονή για τις δηλώσεις του στη συνέντευξη τύπου. Σαφώς πιο ώριμος και δείχνει πως ξέρει τι θέλει και πως να το αποκτήσει.

Friday, January 26, 2007

ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ: 2-3


Old time classic, o Εξολοθρευτής, ο Αφθαρτος...!!!! Οοοοοο Ριβάάλντοοοο....!!!!!!!!!!!!

Είναι ποδοσφαιρική ηδονή να βλέπεις έναν «γέρο» να σαρώνει και να παίρνει όχι μόνο ένα παιχνίδι, αλλά και το πρωτάθλημα ολόκληρο.

Καλό είναι να τα βλέπουν αυτά πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές που νομίζουν πως έχουν πιάσει τον Πάππα από τα αρχίδια μόλις πάρουν κάποια χρήματα και φορέσουν τη φανέλα μίας μεγάλης ομάδας.

Μπράβο στον Τζόλε που στο Α΄ ημίχρονο κράτησε τον ΠΑΟΚ πίσω από την πλευρά του.

Η είσοδος του Κωνσταντίνου ενίσχυσε την κινητικότητα και ευελιξία της επιθετικής γραμμής του Ολυμπιακού, του Ριβάλντο και Καστίγιο.

Ο Λεμονής δείχνει πιο ώριμος από την πρώτη του περίοδο στον Ολυμπιακό. Μπράβο Τάκη. Σύντομα διόρθωσε το λάθος του κι έριξε τον Μιχαλάκη.

Αντωνάκη είσαι τρέλα ακόμη μια φορά.

Ο Ανατολάκης και «τυφλός» θα συνέχιζε στον αγώνα. Μπράβο Γιώργο.

Μπράβο στον Τοροσίδη, που σε διαφορετική θέση από την προηγούμενη Κυριακή, απέδωσε καταπληκτικά, σημειώνοντας και το πρώτο γκολ. Έχει μέλλον και χαιρόμαστε που είσαι μαζί μας. Μπράβο στον πρόεδρο που τον έφερε στον Ολυμπιακό.

Πλέον η Τούμπα δεν είναι φόβος και τρόμος για μας. Παιδική χαρά έχει καταντήσει. Κάποτε ανεβαίναμε και χάναμε από τις πέτρες που τρώγαμε στην Εθνική Οδό. Τώρα πλέον, εδώ και 9 έτη, όσες πέτρες θα μας πετάνε, τόσα γκολ θα τους βάζουμε, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Καστίγιο σε συνέντευξή του. Γιατί ο Ολυμπιακός, έχει τεχνική όταν θέλει, και ως γνωστό η τεχνική κερδίζει τη δύναμη. Και ντροπή στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ που δεν σεβάστηκαν την ιστορία και το ήθος του Ριβάλντο. Χάρη σε εμάς βλέπουν αυτόν τον παίκτη στο γήπεδό τους, που δεν έχουν τα αρχίδια να αγοράσουν τέτοιους παίκτες. Επομένως, ή στην τηλεόραση ή με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο γήπεδό τους θα βλέπουν τέτοιου κύρους και βεληνεκούς ποδοσφαιριστές.
Πάλι καλά που παίζουν με τον Ολυμπιακό, για να βγάλουν και μερικά λεφτά γεμίζοντας το γήπεδο. Χάνουν, αλλά μαθαίνουν μπάλα.

Thursday, January 18, 2007

Συνέντευξη του Προέδρου..!!

(η φωτό είναι από το επίσημο site του Ολυμπιακού).

Αρκετά προσγειωμένος και σαφώς διαφορετικός εμφανίστηκε στα λεγόμενά του και τις απόψεις του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης.

Μπορεί τυπικά να ήταν μία συνέντευξη τύπου στην οποία θα παρουσίαζε επίσημα τον προπονητή Τάκη Λεμονή, όμως, στην πραγματικότητα αυτό που παρουσίασε ήταν η αλλαγή στη νοοτροπία του για την εξέλιξη του Ολυμπιακού. Και εάν η φράση «αλλαγή στη νοοτροπία» είναι άστοχη, μπορώ να τη διορθώσω και να πω «αποκρυστάλλωση», ξεκαθάρισμα στο τι πρέπει να γίνει στην ομάδα και πως πρέπει να εξελιχθεί σταδιακά.

Στο βάθος των λόγων του, φάνηκε πως πλέον υπάρχει σοβαρό αναπτυξιακό business plan για την ομάδα. Καιρός ήταν. Ξεκάθαρες απαιτήσεις, συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης και προσεκτικές κινήσεις. Πλέον δεν αρκεί η ικανοποίηση του ενθουσιασμού. Πλέον θα γίνεται δουλειά. Πραγματική δουλειά. Όχι επιπολαιότητες.

Φαίνεται συνειδητοποιημένος όταν αναφέρεται στον ως πιο αρχικά εφικτό στόχο ευρωπαϊκής πορείας να είναι η καλή πορεία στο UEFA και η κατάκτησή του. Πιο βατή πορεία. Έτσι, σιγά-σιγά, θα έρθει και η διαρκής επιτυχία στο Champions League.

Από τα λεγόμενά του, διαφαίνεται τελικά το πόσο επιβεβλημένη ήταν η αλλαγή προπονητή τώρα. Η περίοδος των εορτών ήταν η καλύτερη για αυτή την ενέργεια από το να γίνει από τη μία Κυριακή στην άλλη. Και όχι τόσο για την κατάκτηση του νταμπλ. Αυτό, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο προπονητή, είτε μόνο τον ένα τίτλο είτε και τους δύο, θα τους κατακτήσουμε.
Η βελτίωση του παιχνιδιού της ομάδας, η αλλαγή στην ψυχολογία της, η ομαλότερη προετοιμασία κύλισης από το μεταβατικό στάδιο που βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο μέχρι τον νέο Ολυμπιακό που έρχεται τελικά νωρίτερα από τότε που μάλλον περιμέναμε. Ή για να ακριβολογούμε, νομίζαμε ότι επειδή λεγόμαστε «Ολυμπιακός», μόνο ανοδική πορεία θα έχουμε. Αυτό όμως δεν γίνεται. Όλα κάνουν τον κύκλο τους. Όλα έχουν κορυφές και καμπές. Το θέμα είναι να πραγματοποιείς τις αλλαγές και τις ανανεώσεις σου όταν βρίσκεσαι στην αρχή (ή μέχρι τη μέση της καμπής), ούτως ώστε να προλάβεις την έλευση (και ίσως την μακρά παραμονή) των δυσάρεστων καταστάσεων.

Και αυτό προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης στην παρούσα φάση. Προλαμβάνει και εξελίσσει.

Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η απόκτηση του Τοροσίδη. Με τον Τοροσίδη, διαπιστώνει κανείς πως σταδιακά και προσεκτικά ανανεώνει την ομάδα ο πρόεδρος, δημιουργώντας τον Ολυμπιακό της επόμενης 5ετίας-7ετίας. Φτάνει να επιβεβαιωθεί αυτή η άποψη από το μέλλον και οι επιλογές να είναι ολοένα πιο επαγγελματικές. Δηλαδή, η ομάδα σταδιακά να στελεχώνεται από ανθρώπους που είναι σοβαροί επαγγελματίες και είναι η δουλειά τους αυτή. Το πιστεύω και το βλέπω πως στο προσεχές μέλλον, ο Ολυμπιακός θα γίνει και θα είναι ισάξιος με τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Ένα άλλο σχετικό παράδειγμα είναι η δημιουργία των Ακαδημιών ποδοσφαίρου ανά την Ελλάδα. Γίνεται καλή δουλειά, η οποία θα φανεί σε μερικά χρόνια.

ΥΠΟΜΟΝΗ !! ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕ !!

Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη τύπου όπως υπάρχει στο επίσημο site του Ολυμπιακού:
Τον νέο προπονητή της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, κ. Τάκη Λεμονή, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε αίθουσα των εγκαταστάσεων του Ρέντη ο Πρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, κ. Σωκράτης Κόκκαλης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισαγωγικής τοποθέτησης του κ. Κόκκαλη και οι ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.
«Αγαπητοί συνάδελφοι, και λέω συνάδελφοι διότι σε λίγο θα ασχοληθώ και εγώ με την δημοσιογραφία και θα έχουμε ολοκληρώσει όλο το πλέγμα της επαγγελματικής μου δραστηριότητας... Δεν το λέω με ειρωνεία και κακία. Η κριτική και οι διάφορες απόψεις που εκφράζονται από το ΜΜΕ είναι χρήσιμα από το διάλογο και με την σύγκληση διαφορετικών απόψεων μπορεί κανείς να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.
Σήμερα κάνουμε την παρουσίαση του Τάκη Λεμονή στον πάγκο της ομάδας μας, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Η απόφαση που πήρα για την αλλαγή του προπονητή θεωρώ ότι ήταν απολύτως αναγκαία για να αλλάξουν στην ομάδα ορισμένα πράγματα, τα οποία ήταν σε όλους μας εμφανή ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν στην συνέχεια προβλήματα, όσον αφορά και την ποιότητα του παιχνιδιού, αλλά και τα αποτελέσματα, διότι για μας πάντα πρώτος και βασικότερος στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και βεβαίως του Κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός έκανε μία κακή πορεία στην Ευρώπη και ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα που είχαμε στο Καραϊσκάκη. Είναι η πρώτη φορά που... κατορθώσαμε στο Καραϊσκάκη να μην κάνουμε ούτε μία νίκη. Είχαμε μόνο μία ισοπαλία και έτσι αποκλειστήκαμε από το Τσάμπιονς Λιγκ και από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχηθώ καλή πορεία σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό που συνεχίζουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, διότι οι επιτυχίες των ομάδων αυτών θα συμβάλουν στην καλύτερη αξιολόγηση όλων των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά το θέμα της υποβάθμισης του ελληνικού πρωταθλήματος και του Κυπέλλου της Ελλάδας από ορισμένους, νομίζω ότι έχει γίνει μία γενικότερη παρανόηση. Ο Ολυμπιακός είναι μία ελληνική ομάδα, που έχει αποδείξει τα τελευταία δέκα χρόνια κατακτώντας τα πρωταθλήματα και τα νταμπλ ότι είναι κυρίαρχη στον ελληνική χώρο και αυτό είναι σημαντικό. Η πορεία της ομάδας μας στην Ευρώπη είναι κάτι το οποίο όλοι επιθυμούμε. Θέλουμε να έχουμε καλύτερη πορεία, αλλά δυστυχώς υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε στον Ολυμπιακό έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ευρωπαϊκές ομάδες. Το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι ομάδες έναντι του Ολυμπιακού, μιλώ κυρίως για τις ομάδες που προέρχονται από χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και άλλες παρόμοιες, είναι ότι παίζουν σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα από το δικό μας. Έτσι οι ομάδες αυτών των χωρών που συμμετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης έχουν μία καλύτερη συμπεριφορά και έρχονται από πρωταθλήματα που όπως βλέπετε είναι πολύ ανταγωνιστικά σε κάθε χώρα. Δεν θα αναφερθώ σε περαιτέρω παραδείγματα αφού τα ξέρετε πολύ καλά κι εσείς που τα παρακολουθείτε. Χθες για παράδειγμα η Σεβίλλη που προηγείται στην Ισπανία έχασε στην έδρα της από την Μαγιόρκα. Στην Αγγλία από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό οι παίκτες βρίσκονται σε ένταση και τα παιχνίδια έχουν έναν όμορφο και δυνατό χαρακτήρα. Δυστυχώς στην Ελλάδα όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, οι τρεις ομάδες του λεγόμενου ΠΟΚ, έχουν ξεχωρίσει και από εκεί και κάτω είναι δέκα ομάδες που έχουν μία διαφορά πέντε βαθμών και αγωνίζονται είτε για να παίξουν στο ΟΥΕΦΑ είτε για να παραμείνουν στη Σούπερ Λίγκα. Φέτος το ελληνικό πρωτάθλημα δείχνει μία μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Είδαμε το ματς της ομάδας μας με τον Πανιώνιο ο οποίος ήταν πράγματι μία ομάδα που αγωνίστηκε χωρίς κανένα κόμπλεξ αν και έπαιζε με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Αυτό είναι ευχάριστο διότι υπάρχουν παιχνίδια που έχουν ρυθμό και μία ανταγωνιστικότητα. Σε ότι αφορά το θέμα του νέου προπονητή μας, με τον Τάκη Λεμονή θα υπογράψουμε συμβόλαιο δύο ετών, στο οποίο θα έχει ο Ολυμπιακός οψιόν ανανέωσης μετά την λήξη του φετινού πρωταθλήματος.
Επειδή μιλάτε και λέτε πάρα πολύ ότι οι ομάδες πρέπει να έχουν Έλληνες παίκτες και να μην φέρνουν από το εξωτερικό παίκτες που η αξία τους δεν δικαιολογεί τα χρήματα που δόθηκαν, ο Ολυμπιακός δεν θέλει να περιοριστεί σε αυτό μόνο το κομμάτι, αλλά θέλει να αναδείξει και έναν Έλληνα προπονητή και νομίζω ότι ο Λεμονής έχει όλες τις προϋποθέσεις και με την στήριξη της διοίκησης, να ανέβει και να γίνει ένας προπονητής ευρωπαϊκής, γιατί όχι και διεθνούς κλάσης. Ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή θέλει σκληρή δουλειά. Η διαφορά των έξι βαθμών δεν είναι κάτι που μας ικανοποιεί απόλυτα. Τόσο εγώ, όσο και ο προπονητής και οι φίλαθλοί μας, θέλουμε να βλέπουμε την ομάδα να παίζει ένα ποδόσφαιρο που να είναι ποιοτικά καλύτερο απ’ αυτό που παίζαμε μέχρι σήμερα. Δεν είμαι ειδικός επί των συστημάτων. Διαβάζω πολλά, παρακολουθώ εκπομπές στην τηλεόραση, αναλύσεις για τα συστήματα κ.τ.λ. Εμφανίζονται πολλά συστήματα, ρόμβοι, 4-4-2, 4-3-3, 3-4-3, 5-3-2 και πολλά άλλα. Εγώ νομίζω ότι κάθε ομάδα πρέπει να παίζει ανάλογα με τους παίκτες που έχει. Δε μπορεί να εφαρμόζει θεωρητικά κάποια συστήματα, όπως το περίφημο σύστημα 4-3-3, 4-5-10 ή το 4-3-17... Αυτό είναι κάτι που ανάλογα με το παιχνίδι που θα ταιριάζει στην ομάδα και τους παίκτες που θα έχει στη διάθεσή του, ο προπονητής θα πρέπει να έχει την ευελιξία για να «κατεβάζει» την ομάδα στο γήπεδο με τον καλύτερο τρόπο. Με άλλα λόγια εγώ πιστεύω στον Τάκη ότι θα φέρει σε πέρας τους στόχους της ομάδας, δηλαδή την κατάκτηση του νταμπλ, αλλά και να συμβάλει ώστε να ανεβάσει τον Ολυμπιακό για να ευχαριστηθούμε όλοι και οι φίλαθλοι και ο ίδιος και οι παίκτες. Ως προς την περαιτέρω πορεία, επειδή γράφονται αρκετά για θέματα μεταγραφών, εγώ θέλω να πω ότι ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει στο πρωτάθλημα με αυτούς τους παίκτες που έχει και έχει αποκτήσει. Από εκεί και πέρα το καλοκαίρι, και μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, θα αποφασίσει ποιες νέες αλλαγές θα γίνουν. Θα αποφασιστεί αν και που χρειάζεται να γίνουν ενέργειες για να ενισχυθεί η ομάδα. Σίγουρα ο στόχος μας είναι να ενισχυθεί η ομάδα, αλλά αυτό θα γίνει προσεκτικά. Από τα λάθη μαθαίνουμε. Έχουν γίνει λάθη. Έχουν γίνει μεταγραφές στο παρελθόν που δεν είναι καλές όσο καλές περιμέναμε. Σε αυτό το θέμα θα έχουμε μία στενή συνεργασία με τον προπονητή και οι επιλογές που θα κάνουμε θα είναι προσεγμένες και πολύ ψαγμένες. Διότι στη μεταγραφή ενός παίκτη, ξέρετε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα, στο οποίο συμμετέχουν παράγοντες, μάνατζερ και συνάδελφοι. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και βασικά και από πλευράς προπονητή και των βοηθών του. Αν κάποιος παίκτης θα έρθει το χρόνου στον Ολυμπιακό, θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει από τώρα ότι θα πρέπει να παρακολουθήσει τους στόχους που έχουμε βάλει, εφαρμόζοντας συστήματα που εφαρμόζουν οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Το θέμα των Ακαδημιών είναι κάτι στο οποίο ο Ολυμπιακός έκανε θετικές κινήσεις. Οι ακαδημίες είναι απαραίτητες σε ένα μεγάλο σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός, όμως, έχουν έναν περιορισμένο αριθμό παικτών σε σύγκριση με τους παίκτες που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά. Γι’ αυτό σας είπα ένα θέμα που θα δώσουμε μεγάλη σημασία είναι το σκάουτινγκ και σε αυτό το θέμα θα προχωρήσει σύντομα σε συνεργασίες ο Ολυμπιακός με κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν αναπτυγμένα δίκτυα. Επίσης, ως Ολυμπιακός έχουμε πολλούς παίκτες, είτε εν ενεργεία, είτε παλαίμαχους, που με μία σωστή κεντρική διαχείριση θα βοηθήσουν στο θέμα των επιλογών που θα κάνουμε. Όσον αφορά τα άλλα θέματα, νομίζω προ ημερών είχατε μία συνάντηση με τον προπονητή μας, ο οποίος σας μίλησε για πολλά θέματα σε ανοικτό περιβάλλον.
Όσον αφορά στο θέμα της διοργάνωσης που γίνεται από την Σούπερ Λίγκα, είναι όντως μία προσπάθεια που έγινε από όλες τις ομάδες της Α κατηγορίας. Είναι βέβαιο ότι οι διοικήσεις των ομάδων θέλουν να έχουν ένα καλύτερα οργανωμένο και ποιοτικό πρωτάθλημα. Θέλουν να αντιμετωπίσουν το θέμα της βίας που ακόμα υπάρχει. Επίσης, όσο το δυνατόν βάσει των ελληνικών δεδομένων, οι ομάδες θέλουν να ανεβάσουν τις οικονομικές απολαβές από τις διάφορες πηγές που υπάρχουν στον χώρο του ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι σε αυτή την πορεία κινείται σωστά η Σούπερ Λίγκα. Υπάρχει καλή οργάνωση. Επειδή διετέλεσα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ, μπορώ να πω ότι εδώ γίνεται πιο οργανωμένη, σωστή δουλειά και είμαι βέβαιος ότι η Σούπερ Λίγκα συνέχεια θα βελτιώνεται και θα μπορέσει και φέτος και του χρόνου να συμβάλει καλύτερα στην διοργάνωση του πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας. Εκείνο που μου προκαλεί εντύπωση είναι ότι τον τελευταίο καιρό δημιουργούνται ορισμένα επεισόδια στο χώρο του ποδοσφαίρου, που δεν δικαιολογούνται. Πρέπει να απομονώσουμε τα φαινόμενα βίας. Είναι λάθος να λέμε ότι υπάρχει βία μόνο στο ποδόσφαιρο. Η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο με διάφορες προεκτάσεις. Νομίζω ότι οι πραγματικοί φίλαθλοι πάντα υποστηρίζουν τις ομάδες. Τα γήπεδα δεν μπορούν να γίνουν εκκλησίες ή μέγαρα μουσικής, αλλά ορισμένες εκδηλώσεις που είχαμε στον Ολυμπιακό ή σε άλλα παιχνίδια κατά την διάρκεια η και μετά τον αγώνα, δε νομίζω ότι γίνονται από πραγματικούς φιλάθλους. Νομίζω ότι έχουν παρεισφρήσει άλλα στοιχεία που δημιουργούν διάφορες καταστάσεις. Καλώ τους φιλάθλους του Ολυμπιακού αλλά και όλων των ομάδων, οι ίδιοι να αναλάβουν την προστασία των ομάδων και να εξοστρακίσουν από τον χώρο αυτά τα στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο του ποδοσφαίρου. Είδαμε ορισμένες περιπτώσεις και στον χώρο του ποδόσφαιρο αλλά και σε άλλα αθλήματα. Στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο ή και το πόλο υπάρχει επαφή και δίνονται φάουλ, σφυρίγματα, κλωτσιές αλλά υπάρχουν και ορισμένα αθλήματα όπως στο βόλει που υπάρχουν διάφορα φαινόμενα. Π.χ. φεύγει ένα πούλμαν και κάποιοι κάνουν επίθεση χωρίς λόγο. Αυτό δεν εξηγείται. Δεν πρέπει ένας φίλαθλος να κάνει τέτοιου είδος πράξεις.
Επίσης, έχω ακούσει και έχω διαβάσει διάφορες παροτρύνσεις ότι ο Ολυμπιακός δεν διαμαρτύρεται για την διαιτησία. Εμείς έχουμε μία πάντα σταθερή στάση. Οι διαμαρτυρίες και οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις μετά από κάθε αγώνα για το θέμα της διαιτησίας δεν αποφέρουν αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα μπορεί να αποφέρει μία σωστή συνεννόηση με την ΕΠΟ, που αυτή την στιγμή έχει την πλήρη ευθύνη της διαιτησίας, έτσι ώστε στη δική μας κατηγορία να βρούμε τους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσουμε ορισμένα εμφανή λάθη από τους διαιτητές και τους βοηθούς τους. Βλέπετε όχι μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλες χώρες η διαιτησία κάνει λάθη. Ακόμα και στο Μουντιάλ. Είναι λάθη ανθρώπινα, καθώς ο διαιτητής δεν μπορεί να πάρει την απόφαση σε αργή κίνηση και με τη βοήθεια του ριπλέι. Στην τηλεόραση υπάρχει αυτή η δυνατότητα που κρίνουμε όλοι εμείς και οι καθηγητές διαιτησίας μετά από τέσσερα ριπλέι. Για τον λάινσμαν επίσης που είναι ακόμα πιο δύσκολη η δουλειά του. Η Σούπερ Λίγκα έχει πάρει μία απόφαση να συμμετέχει στην εκπαίδευση των διαιτητών και των βοηθών διαιτητών και μέσα στο Γενάρη θα γίνουν προτάσεις προς την ΕΠΟ στο θέμα της διαιτησίας που θα αφορά το καινούργιο πρωτάθλημα. Αν με ρωτάτε σαν φίλαθλο, για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει κέρδισε ούτε ένα πέναλτι, νομίζω ότι όντως υπάρχουν περιπτώσεις που θα μπορούσε να δοθεί πέναλτι, αλλά γενικότερα η διαιτησία τον Ολυμπιακό τον αντιμετωπίζει και μέσα στο Καραϊσκάκη παίζοντας 50-50. Κάποιοι διαμαρτύρονται για την διαιτησία αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την διαιτησία σε συνεννόηση με την ΕΠΟ, που δείχνει μία καλή διάθεση σε αυτό το θέμα για να μην υπάρχουν τα επαναλαμβανόμενα σχόλια περί αναξιοπιστίας του ποδοσφαίρου.
Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο μας προπονητή. Όπως σας είπα θα έχει την πλήρη υποστήριξη μου. Κάποτε η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει έναν προπονητή, που θα διακριθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και γιατί όχι και διεθνώς. Τα δείγματα από την παλιά μας συνεργασία με τον Λεμονή είναι καλά. Βέβαια, πέρασαν από τότε χρόνια και αυτός και εμείς αποκτήσαμε εμπειρίες οι οποίες είναι θέμα χρόνου. Λέτε ότι πρέπει να παίζουν νέοι παίκτες. Σίγουρα έτσι είναι αλλά πρέπει να παίζουν και οι έμπειροι. Αν συνδυαστεί η εμπειρία με την νεανική ορμή θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Λεμονή και να προσφέρει στον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι και Ολυμπιακός. Είναι κάτι που νομίζω είναι θετικό όχι μόνο για τους προπονητές, αλλά και για τους παίκτες και τους διοικούντες να έχουν μία συναισθηματική σχέση με το σωματείο εκτός της επαγγελματικής».
Ακολούθως ο κ. Κόκκαλης δέχθηκε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου.
-Για το ενδεχόμενο πρόσληψης τεχνικού διευθυντή και την πιθανότητα να προσληφθεί ο Βαντερλέι Λουξεμπούργκο το καλοκαίρι ως προπονητής και ο Τάκης Λεμονής να γίνει τεχνικός διευθυντής.
«Το θέμα του τεχνικού διευθυντή είναι κάτι το οποίο το μελετάμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε προπονητή. Ο τεχνικός διευθυντής είναι ένα πρόσωπο ενδιάμεσο μεταξύ της διοίκησης και της ομάδας και του προπονητή. Η επιλογή του τεχνικού διευθυντή είναι πολύ πιο δύσκολη ακόμη και από την επιλογή ενός προπονητή. Προς το παρόν δεν έχουμε καταλήξει. Δεν έχουμε βρει κάποιον που θα μπορούσαμε να του αναθέσουμε αυτή την θέση. Αν βρούμε κάποιον που θα μπορούσε να αναλάβει αυτή την θέση θα δούμε… Κοιτάξτε τι γίνεται, στο εξωτερικό οι ομάδες έχουν τεχνικούς διευθυντές. Στην Ελλάδα νομίζω ότι δεν έχει καμία ομάδα εκτός αν μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Ναι, σωστά, έχει η ΑΕΚ τον Ίβιτς που είναι πολύ αγαπητός πρώην παίκτης μας. Ο κύριος Ίβιτς βέβαια συνεργάζεται στενά με τον κ. Νικολαΐδη που ήταν και αυτός πρώην ποδοσφαιριστής. Εγώ δυστυχώς δεν είχα υπάρξει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το θέμα το τεχνικού διευθυντή είναι κάτι που μας απασχολεί, αλλά δεν είναι εύκολο να το λύσουμε. Για τον κ. Λουξεμπούργκο μην ρωτάτε εμένα αλλά αυτούς που γράφουν ολόκληρα κατεβατά. Κάτι θα ξέρουν περισσότερο».
-Για την βοήθεια που μπορεί να πάρει ο Ολυμπιακός από παλιούς μεγάλους παίκτες όπως ο Καρεμπέ και ο Ζιοβάνι.
«Δεν αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα ονόματα. Αναφέρθηκα γενικά. Δεν τους αξιολογούμε μόνο λαμβάνοντας υπόψιν ότι ήταν καλοί παίκτες. Ορισμένοι καλοί προπονητές δεν ήταν καλοί παίκτες. Υπάρχουν παίκτες στην Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη, που θα τους αξιολογήσουμε και με τους οποίους θα συνεργαστούμε. Κυρίως με παίκτες που δεν έχουν σχέση με μάνατζερ ή γραφεία προώθησης και πωλήσεων ποδοσφαιριστών».
-Γιατί υπάρχει οψιόν ανανέωσης στο συμβόλαιο του κ. Λεμονή και αν τού δόθηκε φάκελος από τον Ριβάλντο σε συνάντηση που είχαν πριν από τα Χριστούγεννα. Αν θα φύγει το καλοκαίρι ο Ριβάλντο ή αν θα αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή.
«Θα ήθελα να πω ότι εκτιμώ πάρα πολύ τον Ριβάλντο και ως παίκτη και ως χαρακτήρα και ως γνώστη του ποδοσφαίρου. Συνεπώς η ανταλλαγή των απόψεων σε μία περίοδο που ο Ολυμπιακός δεν ικανοποιούσε τους φιλάθλους και την διοίκηση ήταν χρήσιμη. Η συζήτηση με τον Ριβάλντο είχε σίγουρα μία σημασία για να με βοηθήσει να καταλάβω καλύτερα ορισμένα πράγματα. Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπήρχε κανένας φάκελος που μού δόθηκε από τον Ριβάλντο. Επίσης, για να ξέρετε, δεν ήταν μία, αλλά δύο οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που κάναμε και από τις οποίες βγήκαν ορισμένα πράγματα θετικά. Ως προς το μέλλον του Ριβάλντο είναι κάτι που ο ίδιος πρέπει να το σκεφτεί. Οι συζητήσεις για αλλαγές στο ρόστερ και ανανεώσεις δεν θα γίνουν πριν από το Μάιο. Η οψιόν στο συμβόλαιο του κ. Λεμονή είναι κάτι που συζητήσαμε. Όπως ξέρετε, σε όλα τα συμβόλαια που υπογράφει ο Ολυμπιακός δεσμεύεται. Να το πάμε και από την άλλη πλευρά. Στην περίπτωση δηλαδή ενός παίκτη ο οποίος χωρίς καμία σοβαρή αιτία είπε εγώ φεύγω και διακόπτει τη συνεργασία. Μιλώ για τον Τουρέ, που δεν ήρθε στην προετοιμασία ως όφειλε. Από εκεί και πέρα όλη ας το πούμε η νομοθεσία και οτιδήποτε άλλο που αφορά τα θέματα των ποδοσφαιριστών είναι 100% με την πλευρά τους. Αν δεν θέλει να έρθει ένας παίκτης στην ομάδα, πάμε στη ΦΙΦΑ και την επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών. Είναι μία διαδικασία που οδηγήσει στην λύση του συμβολαίου και το μόνο που προσδιορίζει είναι το ύψος του ανταλλάγματος που πρέπει να προσφέρει μία ομάδα που θα πάρει τον παίκτη στο Ολυμπιακό, εν προκειμένω, από τον οποίο φεύγει ο ποδοσφαιριστής. Πάμε και στην περίπτωση που ένας παίκτης που παίρνουμε δεν μας κάνει τελικά. Που κάναμε δηλαδή λάθος στην επιλογή. Στην ίδια επιτροπή θα πάει ο ποδοσφαιριστή και θα του επιδικάσει όλο το ποσό του συμβολαίου του. Το ίδιο ισχύει και με τους προπονητές. Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο, και το συζητήσαμε με τον Τάκη, να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Να δούμε πως θα είναι οι δυνατότητες και πώς θα πάει η ομάδα. Έχουμε μία οψιόν. Δεν σημαίνει ότι θα διακόψουμε την συνεργασία μας με τον Λεμονή το καλοκαίρι. Σημαίνει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Επίσης, θα πρέπει να δούμε και το κατά πόσο και οι ίδιος θέλει... Θα κάνουμε κινήσεις το καλοκαίρι για την ανανέωση της ομάδας. Στα δύο πρώτα ματς μας βρήκε μία κατάσταση και δεν μπορεί ο Λεμονής να κάνει θαύματα και να «πετάει» η ομάδα αμέσως και να παίζει άλλο ποδόσφαιρο. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεχίσουμε την συνεργασία μας με τον Λεμονή. Η οψιόν θα μας δώσει την ευκαιρία και την επιθυμία να συζητήσουμε. Εγώ επιθυμώ ο Λεμονής να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακός. Δεν είναι ανάλογη περίπτωση με τον Αναστόπουλο όταν τότε τού είχαμε κάνει μία πρόταση. Βλέπω τώρα ότι και με τα Γιάννενα κάτι έγινε και υπήρξε μια παρεξήγηση, ένα επεισόδιο. Ακουσα και εγώ τον κ. Κούγια να κάνει δηλώσεις. Εγώ ποτέ για προπονητή δεν έχω κάνει δηλώσεις κατά την παραμονή του στον Ολυμπιακό. Με τον κ. Σόλιντ τις διαφορές μας θα τις λύσουμε στα δικαστήρια. Υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρει ο κόσμος αφού δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα. Ούτε εσείς τα ξέρετε. Όταν έρθει η ώρα θα τα μάθετε. Αν δεν βρούμε μία σωστή λύση και για τις δύο πλευρές.
-Για το αν ήταν λάθος η συνεργασία του Ολυμπιακού με τον κ. Σόλιντ. Αν θα δοθεί μια δεύτερη ευρωπαϊκή ευκαιρία στον κ. Λεμονή.
«Το βασικό είναι ο Ολυμπιακός να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο. Δυστυχώς η παρουσία του κ. Σόλιντ επί 1,5 χρόνο στον Ολυμπιακό δεν μας έδειξε, σε όσους τουλάχιστον βλέπουμε ποδόσφαιρο, ότι άλλαξε κάτι προς το καλύτερο στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Εξάλλου ο κ. Σόλιντ δεν είχε έρθει από ομάδες που τού «ψώνιζαν» από το πάνω ράφι... Ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα που διαθέτει τα αστρονομικά ποσά για μεταγραφές. Το θέμα μας είναι να πάρουμε παίκτες που και οικονομικά να έχουν σχέση με το μπάτζετ του Ολυμπιακού και θα είναι καλύτεροι από αυτούς που έχουμε. Μπορώ να πω ότι επειδή αναφέρθηκαν και γράφτηκαν πολλά, ότι τον Σόλιντ τον έφαγε ο κ. Λούβαρης και πολλά που συμβαίνουν κατά καιρούς στον Ολυμπιακό, χρεώνονται στον κ. Λούβαρη. Επειδή εγώ τα Χριστούγεννα έλειπα στον Καναδά και στις ΗΠΑ, και έλεγαν διάφοροι ότι περιμένουν στον Ολυμπιακό να γυρίσει ο πρόεδρος για να παρθούν αποφάσεις και να γίνουν πράγματα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι με τις επικοινωνίες που υπάρχουν σήμερα είναι εύκολο να επικοινωνείς με τους συνεργάτες σου όπου κι αν είσαι. Εγώ συνεργάζομαι πολλά χρόνια με τον κ. Λούβαρη. Δεν ενεργεί, σε σημαντικά θέματα, αυτόβουλα. Είναι λάθος αυτό που πολλές προσπαθείτε να προβάλλετε σε ορισμένα θέματα. Ότι δηλαδή ο κ. Λούβαρης πήρε τη μία απόφαση ή φταίει γι’ αυτό ή το άλλο. Επαναλαμβάνω ότι πάντα είμαι σε στενή συνεννόηση για τα θέματα τα σοβαρά του Ολυμπιακού με τον κ. Λούβαρη, τον οποίο εκτιμώ ιδιαιτέρως. Τον κ. Σόλιντ δεν το «έφαγε» ο κ. Λούβαρης, τον «έφαγε» ο εαυτός του».
-Για τις ακαδημίες, τις συνεργασίες με ομάδες του εξωτερικού στον συγκεκριμένο τομέα, τον κ. Βερμιούλεν και τις φήμες για συνεργασία με τον κ. Όγιος.
«Ναι το διάβασα κι εγώ για τον Όγιος... Δεν ξέρω. Δεν έχω ιδέα για τον Όγιος. Δεν υπήρξε καμία επαφή. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την συνεργασία μας με τον κ. Βερμιούλεν με τον οποίο έχει συνεργασία και ο κ. Λεμονής. Το θέμα των ακαδημιών το αναπτύσσουμε. Διαχωρίζεται σε δύο θέματα. Το ένα είναι εκεί που θα επιλέγονται οι καλύτεροι νέοι για να μπορούν να έχουν μια συνέχεια της καριέρας τους σε επαγγελματική ομάδα. Το δεύτερο είναι οι ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα και από εκεί να βλέπουμε, να παρακολουθούμε και να «αντλούμε» τα παιδιά που θα έρχονται στις ακαδημίες του Ολυμπιακού στου Ρέντη. Εδώ υπάρχουν οι εγκαταστάσεις στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά. Υπάρχουν ομάδες στο εξωτερικό που έχουν αναπτυγμένες ακαδημίες. Ο κ. Βερμιούλεν είναι ο άνθρωπος που έχει θέσει τις βάσεις για την οργάνωση των ακαδημιών που στοιχίζουν κιόλας».
-Για το αν υπάρχει πολιτική να αποκτηθούν περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Για το αν υπάρχει πλάνο να δοκιμαστούν νεαροί Βραζιλιάνοι.
«Βεβαίως και παρακολουθούμε τις ομάδες της Σούπερ Λίγκα, της Β Εθνικής και της Γ Εθνικής. Διότι αν υπάρχουν παίκτες στον ελληνικό χώρο που μπορούν να αποδώσουν και να έρθουν στον Ολυμπιακό, θα το προτιμήσουμε από παίκτες από το εξωτερικό. Βέβαια, η παγκόσμια αγορά είναι πιο μεγάλη, αλλά και ο Ολυμπιακός κρίνεται από τα αποτελέσματά του. Η απόκτηση του Τοροσίδη ήταν ένα βήμα που ακριβώς συνδυάζει όλα αυτά. Πήραμε έναν Έλληνα που τηρεί τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις να παίξει στον Ολυμπιακό. Πιστεύω ότι θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο την απόδοσή του. Πολλοί παίκτες που έχουν έρθει από μικρότερες ομάδες χρειάζονται χρόνο. Ο Ολυμπιακός είναι δύσκολη ομάδα για τους παίκτες, τους προπονητές. Κάποιοι δεν άντεξαν την πίεση. Γι’ αυτό όλοι μας παρακολουθούμε όλες τις ομάδες να δούμε αν υπάρχουν ικανοί παίκτες. Για τους Βραζιλιάνους υπάρχει πλάνο... Δεν ξέω αν θα είναι Βραζιλιάνοι ή κάτι άλλο... »
-Για το αν υπάρχει περίπτωση ν’ αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι παίκτης επιπέδου Ριβάλντο όπως πριν από τρία χρόνια με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.
«Κατά το παρελθόν ο Ολυμπιακός έχει κάνει πολλές τέτοιες μεταγραφές και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να κάνουμε κι άλλη. Έχουμε όμως καιρό μέχρι το καλοκαίρι. Νομίζω ότι πάντα για το καλό της ομάδας πρέπει να έρχονται παίκτες που να μπορούν να την βοηθήσουν. Είμαστε ελληνική ομάδα και έχουμε φέρει ονόματα στο παρελθόν. Είχαμε και ατυχίες αλλά βασικά ήταν καλές οι μεταγραφές και βοηθάνε και τους άλλους παίκτες να αποκτήσουν εμπειρίες. Όπως ο Ριβάλντο που βοηθά τους άλλους παίκτες να αποκτήσουν εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες είναι χρήσιμες για τους άλλους παίκτες».
-Για το ποιός είναι ο ρεαλιστικός στόχος του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.
«Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει κάποια καλή πορεία. Λέμε ότι θα πρέπει να πάμε βήμα προς βήμα. Η πρώτη καλή μας επιτυχία θα είναι να μπορέσουμε να κάνουμε μία καλή πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι δύσκολα τα πράγματα. Δύο φορές στο παρά... τρίχα προκριθήκαμε. Η συνέχεια στο Κύπελλο Πρωταθλητριών θα είναι κάποια αναμέτρηση με κάποια ομάδα από τις καλύτερες στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ΟΥΕΦΑ είναι πιο βατή διοργάνωση. Καλό θα ήταν να μπορούσαμε κάποτε κι εμείς να κατορθώσουμε αυτό που έκανε η γείτονα χώρα μας, η Τουρκία, που κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Κατ’ αρχήν λοιπόν μια καλή πορεία στο ΟΥΕΦΑ».
Καταλήγοντας, ο κ. Κόκκαλης είπε: «Είτε υπάρχει τεχνικός διευθυντής στην ομάδα, είτε όχι, η σχέση προέδρου και προπονητή είναι βασικό στοιχείο και πιστεύω ότι στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό ο κ. Λεμονής θα είναι επιτυχημένος. Και πάλι λοιπόν του εύχομαι καλή επιτυχία του κ. Λεμονή».

Γιατί γράφω περιστασιακά...

Από τότε που ξεκίνησα αυτό το blog, διαρκώς με βασάνιζε η σκέψη εάν θα πρέπει να είναι ένα blog καθημερινής γεγονοτογραφίας περί τα του Ολυμπιακού, ή να γράφω ό,τι θέλω και και όταν θέλω. Επειδή όμως η έννοια του blog γενικά και ο χαρακτήρας του έχει προσωπική χροιά, θα γράφω κάθε φορά και για κάθε θέμα του Ολυμπιακού, με το οποίο αισθάνομαι την ανάγκη να ασχοληθώ.

Wednesday, January 17, 2007

Ολυμπιακός-Πανιώνιος: 1-0

Με 5-6 φάσεις δεν κερδίζεις παιχνίδι. Κι όμως, ο Ολυμπιακός κέρδισε το παιχνίδι, διότι μία από αυτές ήταν το γκολ του Καστίγιο στο πρώτο 5λεπτο.
Καλός στο Α’ ημίχρονο, απαίσιος στο δεύτερο. Διαφορετική επιθετική πολιτική στο πρώτο συγκριτικά με την επιθετική κίνηση που είχαμε συνηθίσει επί Σόλιντ. Κάθετες μπαλιές, γρήγορες πάσες, καταπληκτικός κι ελεύθερος Ριβάλντο στο Α’ ημίχρονο.
Ο Νικοπολίδης για ακόμη μία αγωνιστική έκανε τη δουλειά του. Αυτό για το οποίο έχει προσληφθεί. Και βέβαια έσωσε τον Ολυμπιακό από τα χειρότερα. Μπράβο Αντώνη !! Πάντα μας κάνεις ευτυχισμένους. Σε ευχαριστούμε !!
Επιτέλους, μία φορά γίνεται αλλαγή ο Οκκάς. Thank God !!
Ο Τζόλε για πόσο ακόμη δεν θα παίζει όπως στο παρελθόν? Δεν θέλει ή δεν μπορεί? Υπάρχει λύση και για τις δύο περιπτώσεις.
Και τελικά, έξυπνη στρατηγική η αντικατάσταση του Ριβάλντο με τον Παππά. Μπορεί από τη μία να άδειασε, να άφησε κενό το κέντρο της ομάδας, να μην είχαμε κάποιον να οργανώνει το παιχνίδι στο κέντρο, όμως ο αντίπαλος ήταν ο Πανιώνιος, όχι η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός. Έτσι, όταν επιβεβαιώθηκε πως ο Πανιώνιος επιτίθετο διαρκώς από τα πλάγια, τι καλύτερο από το να πετάξει μέσα τον Παππά, προκειμένου να καθίσει λίγο πίσω στην άμυνά του τον Πανιώνιο? Ο Καστίγιο στα αριστερά, και ο Παππάς από τα δεξιά, τράβηξαν προς τα πίσω τον αντίπαλο και πήραμε το παιχνίδι, όσο ο αντίπαλος προσπαθούσε να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή τακτικής.
Ο Τοροσίδης στάθηκε ικανότατος, με επαγγελματικό στήσιμο και συμπεριφορά μέσα στον αγώνα και στην άμυνα. Χωρίς λάθη, λυτρωτικός σε κάθε του επέμβαση και συμμετοχή σε φάση, κινήσεις και πάσες ακριβείας και ωριμότητας. Θα ήθελα να δω το δίδυμο Σέζαρ-Τοροσίδη. Μάλλον θα εντυπωσιάσει και θα προσφέρει στην άμυνα την ωριμότητα, την ασφάλεια, τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό που χρειάζεται. Καλή συνέχεια στον Τοροσίδη.

Monday, January 8, 2007

ΜΙΚΡΑ θέματα ηλικίας...αλλά ΜΕΓΑΛΗΣ σημασίας...!!!

Μπορεί από το Νίνη να λείπει η εμπειρία (και καλά τώρα) των αγώνων, αλλά όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι (σε ηλικία αλλά και σε όνομα) παίκτες οφείλουν να διδαχθούν από το μικρό πολλά, όπως θράσος, τσαγανό, πάθος, και επιτέλους παίζω μπάλα για την ομάδα μου και γιατί αγαπάω το ποδόσφαιρο.
Οσον αφορά την εμπειρία την οποία ανέφερα παραπάνω, είναι μία παρεξηγημένη έννοια στο ποδόσφαιρο. Όταν την χρησιμοποιούμε για κάποιον νέο, εννοούμε πως δεν έχει αριθμό επαγγελματικών αγώνων στα πόδια του. Και λοιπόν? Ούτως ή άλλως έχει παίξει πολλούς αγώνες ως ερασιτέχνης. Η έννοια «εμπειρία» λοιπόν, είναι μία φτηνή για μένα (και το απέδειξε ο Νίνης, ή πολύ παλαιότερα ο Θωμάς Μαύρος) δικαιολογία από εμάς για τα λάθη των νεαρών σε ηλικία παικτών. Η μπάλα που κλωτσάνε είναι η ίδια, είτε είναι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας. Το γήπεδο είναι το ίδιο. Το ποδόσφαιρο είναι το ίδιο. Η ομάδα είναι η ίδια. Οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες: νίκη και μόνο νίκη.

Τι άλλο παρατηρήσαμε? Πως μόνο ξένοι προπονητές εμπιστεύονται τους μικρούς. Για παράδειγμα ο Μουνιόθ στον Παναθηναϊκό, ο Φερέρ στην ΑΕΚ, Ο Σόλιντ στον Ολυμπιακό. Ο Σόλιντ έβαζε τον Παππά. Ήρθε ο Λεμονής και στον αγώνα με την Ξάνθη, δεν τον έβαλε. Στα υπόλοιπα παιχνίδια άραγε θα τον βάλει? Και εάν ναι, πόσο θα αργήσει να το κάνει και όταν το κάνει, για πόση ώρα θα τον έχει να παίζει?

Ο Ολυμπιακός έχει τον Παππά. Ποιός όμως τον βάζει να παίξει 90 λεπτά? Και για να το προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, δεν έχει μόνο τον Παππά, αλλά πολλούς μικρούς που παίζουν καταπληκτική μπάλα. Και εάν δεν έχει στις ακαδημίες του, έχουν οι υπόλοιπες ακαδημίες στην Ελλάδα. Μπορείς να βρεις εκεί. Αλλά για να βρεις χρειάζεσαι στελέχη στην ομάδα που θα ασχολούνται μόνο με αυτό: να ψάχνουν. Οπωσδήποτε όμως, για να έχεις τέτοια στελέχη, χρειάζεται να έχεις και τη νοοτροπία του «θέλω μικρούς, παθιασμένους, δίνω περισσότερες ευκαιρίες στους μικρούς από τους μεγάλους». Φανταστείτε μία ομάδα του βεληνεκούς των μεγάλων (ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟ) σε κάθε αγώνα της στη βασική ενδεκάδα να έχει 5-6 μικρούς σε ηλικία, τι μπάλα θα παίζει. Καταρχήν από θέμα ταχύτητας και αντοχής, οι αντίπαλοι θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις εκατομμύρια για να φτιάξεις μία πολύ καλή ομάδα.

Φαντάζεστε τι θα γινόταν εάν σε εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, έπαιζε ολόκληρο τον αγώνα ένας πιτσιρικάς? Η ιδανικότερη συνθήκη για να ανδρωθεί ποδοσφαιρικά και ψυχολογικά. Δεν υπάρχει λόγος να στέλνουμε τους πιτσιρικάδες μας σε άλλες ομάδες για να αποκτήσουν αγώνες στα πόδια τους και να ψηθούν (και καλά). Ας τους βάλουμε να παίξουν στην πρώτη ομάδα και να ψηθούν σε εμάς, αφού τους θεωρούμε ταλέντα και τους στέλνουμε αλλού. Τι πιο ιδανικό περιβάλλον να ανδρωθεί κάποιος από την ίδια την ομάδα στην οποία παίζει?

Για πόσο ακόμη θα παίζει ο Οκκάς στον Ολυμπιακό? Δυστυχώς δεν τον πήρανε στην Αγγλία. Ευτυχώς για αυτούς, δυστυχώς για εμάς. Έτσι λοιπόν, είπε ο Λεμονής, ποιόν παικταρά έχω στην επίθεση για να βάλω? Τον Οκκά φυσικά, όχι τον Μπόρχα που έχει βάλει περισσότερα γκολ από τον Οκκά και τον Κωνσταντίνου συγκριτικά με τα λεπτά που έχει παίξει ο καθένας. Ακόμη και ο Παππάς, πιο συχνά σκοράρει (αναλογία λεπτών που αγωνίζεται με αριθμό γκολ) από τους Οκκά και Κωνσταντίνου. Βέβαια ο ο Κωνσταντίνου, παίζει και άλλο ρόλο στην ομάδα, αυτόν του να παίρνει επάνω του 2 παίκτες της αντίπαλης, με αποτέλεσμα να μένουν ελεύθεροι κάποιοι άλλοι δικοί μας. Άρα ο Κωνσταντίνου, και όχι μόνο για αυτό, είναι απαραίτητος στην βασική ενδεκάδα. Εσύ όμως Οκκά, φύγε από τον Ολυμπιακό, παραιτήσου, PLEASE !!!!! Καλό είναι να φοράς τη φανέλα του Ολυμπιακού, αίγλη δόξα, χρήμα, αλλά να το αξίζεις κιόλας !!

Θα ήθελα να σας παραθέτω από το δημοσίευμα (Generation X) του Κώστα Ντάλτα στο contra.gr, με το οποίο συμφωνώ πλήρως, την τελευταία παράγραφο από το κείμενο που αφορά τον Ολυμπιακό:

«Όσο για την τρίτη αλλαγή; Κίνηση ματ! Έξω ο Καστίγιο και μέσα ο Γεωργάτος, να γεμίσουμε το κέντρο ώστε να μην απειληθούμε από μία ομάδα που δεν είχε κάνει φάση μέχρι τότε. Για να μην χαρακτηριστούμε εμπαθείς, απλώς υπενθυμίζουμε ότι είχαμε τονίσει ότι ο Σόλιντ είχε αποτύχει – για την ευρωπαϊκή υπέρβαση που είχε έρθει - και έπρεπε να φύγει, αλλά για μία σαφώς καλύτερη λύση.»

Και συμπληρώνω εγώ, πότε επιτέλους θα πάψουμε να παίζουμε στα εκτός έδρας με αμυντική στάση? Είμαστε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όχι μία μικρή ομαδίτσα!!

Και πότε επιτέλους θα ασχοληθούμε σοβαρά με τις ακαδημίες μας?
Να πούμε κι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον ΠΑΟΚ που κέρδισε την ΑΕΚ και όχι μόνο διατηρήσαμε τη διαφορά από αυτήν, αλλά την αυξήσαμε κιόλας με την ισοπαλία μας. Αυτό που δεν μπορούμε σαν Ολυμπιακός να κάνουμε, το κάνουν οι άλλοι για μας.

Sunday, January 7, 2007

ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!

Ας ασχοληθούμε όμως με το καλύτερο και ελπιδοφόρο γεγονός της σημερινής αγωνιστικής: ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΝΗ. Και βέβαια ένα ακόμη μεγαλύτερο ΜΠΡΑΒΟ στο Βίκτορ Μουνιόθ που έδωσε την ευκαιρία σε ένα νεαρό (μόλις 16 ετών) ποδοσφαιριστή να κάνει αυτό που αγαπάει: να παίξει μπάλα και να συμμετάσχει σε όλο το παιχνίδι και όχι στα τελευταία 10 λεπτά.. Κάτι που δεν έχουν κάνει ποτέ στον Ολυμπιακό. Γιατί άραγε? ΜΠΡΑΒΟ ΝΙΝΗ, ΜΠΡΑΒΟ ΜΟΥΝΙΟΘ !!!! Κλείνουμε με την καταπληκτική φωτογραφία στο contra.gr, που νομίζω πως αξίζει μεγάλη κουβέντα και λέει πολλά:




Ξάνθη-Ολυμπιακός: 0-0


Σήμερα στην Ξάνθη κυκλοφορούσαν στο δρόμο ψεύτικα χαρτονομίσματα με την φωτογραφία του Λεμονή και το σύνθημα «για τα λεφτά τα κάνω όλα».
Είναι λογικό πως ο Λεμονής ήρθε στον Ολυμπιακό για τα λεφτά και βέβαια για τη δόξα που δεν θα έχει στην Ξάνθη. Γιατί εάν θεωρήσουμε ως λόγο αποχώρησής του από την Ξάνθη την παρέμβαση του προέδρου της ομάδας στα αποδυτήρια στον αγώνα με την ΑΕΚ , τότε μας κοροϊδεύει, διότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, παρεμβαίνει πολύ περισσότερο όπως και ο Λούβαρης. Άρα δεν είναι αυτή η πραγματική αιτία. Και ως γνωστόν, όποιος και να είναι προπονητής στον Ολυμπιακό, του χρόνου στο Champions League θα συμμετάσχει.



Ο αγώνας τελείωσε ισόπαλος χωρίς να ικανοποιήσουν οι ομάδες τους φιλάθλους τους. Το καλύτερο αποτέλεσμα για την ηρεμία των πνευμάτων? Ίσως. Με Σόλιντ θα κέρδιζε ο Ολυμπιακός? Ίσως ναι, ίσως όχι.
Μάλλον πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο αγώνα του Ολυμπιακού, ο οποίος είναι στο Καραϊσκάκη για να δούμε τις πιθανές αλλαγές στην εμφάνιση της ομάδας.





Κάτι επιπλέον για τη λογοκρισία..

Το internet και τα blog φτιάχτηκαν και για να αποφεύγουμε τη λογοκρισία και να έχουμε τη δυνατότητα να λέμε και να γράφουμε ότιδήποτε επιθυμούμε. Από πότε λοιπόν επιβάλλουμε και καθεστώτα και πολιτεύματα στο internet? φασισμός λοιπόν κυρία δημοσιογραφίνα? Σε άλλη χώρα και σε άλλη εποχή ίσως!! Οχι όμως εδώ !!!! Να κλείσετε το δικό σας blog εάν δεν γουστάρετε !!!

Το monitor να ξαναλειτουργήσει..!!

Θα ξεφύγω λίγο αυτή τη στιγμή από τα καθιερωμένα περί Ολυμπιακού και θα αναφερθώ σε ένα γεγονός που με ενόχλησε.

Η ελευθερία του λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη σε αυτή τη χώρα. Μία δημοσιογράφος όμως είχε το θράσος να απαιτήσει να κλείσει ένα blog που απλώς συλλέγει τα κείμενα που γράφει ο καθένας μας στο δικό του blog και απλώς παρουσιάζει τον τίτλο και τις πρώτες λέξεις από αυτό, προκειμένου ο καθένας μας να μαθαίνει τι έχει δημοσιευθεί και πότε. Δεν νομίζω πως θίγει την ηθική της δημοσιογράφου. Άλλωστε, όταν εκτίθεται δημόσια ένας δημοσιογράφος με τα κείμενά του και το λόγο του, δεν ορίζει ποιος θα τον ακούει και τον διαβάζει. Ούτε ορίζει το ποιος από αυτούς που τον διαβάζουν ή το ακούν έχει δικαίωμα να μεταφέρει λεκτικά σε κάποιον άλλο το τι διάβασε ή άκουσε. Ελευθερία του λόγου λέγεται. Ο συγγραφέας όταν εκδίδει το βιβλίο του, δεν κάθεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων για να επιλέγει τον αναγνώστη του.

Δεν με ενδιαφέρει το ποιος είναι αυτός που έχει το monitor. Με ενδιαφέρει να βλέπω καθημερινά τι γράφεται στα ελληνικά blogs και να το βρίσκω πολύ εύκολα.

Εάν λοιπόν επιθυμεί η συγκεκριμένη δημοσιογράφος να την διαβάζουν κάποιοι μόνο, μπορεί να ζητάει registration πρώτα στον κάθε αναγνώστη της, ούτως ώστε να ξέρει ποιος είναι.

Επιθυμώ την επαναλειτουργία του monitor.

Προπονητές στην Ελλάδα...



Διαβάζοντας σήμερα το άρθρο του Γιαννόπουλου στο contra.gr για τη δήλωση του Μουρίνιο, του τεχνικού της Τσέλσι, αναρωτιέμαι γιατί δεν κάνουν τα ίδια οι προπονητές που έρχονται στον Ολυμπιακό. Εάν σε χτυπάνε διαρκώς, πρέπει να αντιδράσεις, να ακουστεί και η δική σου πλευρά, ειδάλλως θα βγεις χαμένος και θα φύγεις νύχτα.

Σήμερα ο Ολυμπιακός δίνει έναν πολύ σημαντικό αγώνα στην Ξάνθη κόντρα στην ομώνυμη ομάδα. Η Ξάνθη παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια έχει μία πολύ σκληρή έδρα, που όλες οι ομάδες δυσκολεύονται να κερδίσουν τον αγώνα. Και λέω «να κερδίσουν», διότι από τον τρόπο που εξελίσσεται το παιχνίδι, περισσότερο προς ισοπαλία τείνει παρά σε μία εύκολη νίκη, είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς. Εάν μία ομάδα σκοράρει, δύσκολα αλλάζει με ευκολία το σκορ, λόγω του τρόπου του παιχνιδιού τους. Βέβαια ο Ολυμπιακός δεν θα πρέπει να φοβηθεί την Ξάνθη όταν αντιμετωπίζει μεγαθήρια στην Ευρώπη, ούτε να σκεφτεί την υποδοχή που θα έχει λόγω Λεμονή και Τοροσίδη. Είναι επαγγελματίες και μόνιμα πρωταθλητές Ελλάδος. Εάν θέλουν αυξήσουν τις πιθανότητες κατάκτησης του πρωταθλήματος μετά και την ήττα της ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ, πρέπει να κερδίσουν σήμερα. Ετσι, αποδεικνύει και στους φιλάθλους του πως παραμένει ο πραγματικός πρωταθλητής και είναι επαγγελματίες και όχι ερασιτέχνες. Από την άλλη, στο ποδόσφαιρο υπάρχουν τρία αποτελέσματα, η νίκη, η ισοπαλία και η ήττα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι το πότε πραγματοποιείται το κάθε αποτέλεσμα. Εύχομαι να κερδίσουμε !!!

Saturday, January 6, 2007

Συνεχίζοντας τα σχόλια για την αλλαγή προπονητή...

Παρακολούθησα την πρώτη εκπομπή της Θύρας 7 στο TV Magic (04-01-07) και τηλεθεατής κάλεσε και είπε πως δεν ήταν σωστή τώρα η αλλαγή προπονητή. Πως η ομάδα δεν τραβάει, δεν παίζει γρήγορο ποδόσφαιρο αφού στο κέντρο όλοι οι παίκτες είναι μεγαλύτεροι των 30 ετών ο καθένας τους και του απάντησαν οι παρουσιαστές της εκπομπής «πως κάποιος τους βάζει». Σαφώς τους βάζει ο προπονητής, αλλά αυτούς έχει μόνο να βάλει. Όπως μάλιστα ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα της πατρίδας του (Dagsavisen), «Ποτέ δεν είχα τη δυνατότητα να ψωνίσω από το πάνω ράφι των υπό μεταγραφή παικτών» (contra.gr). Ίσως το λάθος του νορβηγού, να είναι πως δεν προχώρησε σε αντίστοιχες δηλώσεις στα ελληνικά έντυπα όταν ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό.
Το δήλωσε και ο Ζιοβάνι σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, «Το μεγαλύτερο ελάττωμα του Ολυμπιακού είναι η έλλειψη οργάνωσης. Δεν φτάνουν μόνο τα λεφτά. Χρειάζονται και άτομα που γνωρίζουν το ποδόσφαιρο. Άτομα που ξέρουν να ενισχύουν την ομάδα εκεί που πονάει και όχι να γίνονται άσχετες μεταγραφές. Έναν τέτοιο άνθρωπο χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να οργανωθεί σωστά και να προχωρήσει κάποια στιγμή και στην Ευρώπη. Με όλο το σεβασμό προς τον πρόεδρο και τον κ. Λούβαρη, μπορεί να έχουν τα λεφτά, αλλά δεν επιτρέπεται να κάνουν τέτοιες μεταγραφές, σε μια ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός» (sportdog.gr).

Συμφωνώ με τους παρουσιαστές της εκπομπής του TV Magic, στην άποψη πως οι αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν, είναι κυρίως από τον πρόεδρο και κάτω μέχρι τον προπονητή. Άλλωστε, το έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου πως είναι η νοοτροπία που υπάρχει στον Ολυμπιακό και πρέπει να αλλάξει. Ο πρόεδρος δείχνει επαγγελματική αστάθεια και ανωριμότητα, όταν αλλάζει διαρκώς και χωρίς ουσιαστικό λόγο τον προπονητή και δεν πραγματοποιεί παρόμοιες αλλαγές και απολύσεις στους υπαλλήλους-διοικητικούς που βρίσκονται δίπλα του και κάτω από αυτόν. Ο σοβαρός επιχειρηματίας, όταν απολύει, παραθέτει με επιχειρήματα τους λόγους της απόλυσης.

Ποιοί είναι λοιπόν κύριε πρόεδρε οι λόγοι της απόλυσης του Σόλιντ? Καλώς ή κακώς, η ομάδα είναι επιχείρηση πλέον και είναι δική σας από τη στιγμή που δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Όμως, πολλά από τα έσοδα της ομάδας, προέρχονται από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού (εισητήρια, red stores, διαρκείας, σουίτες, συνδρομές μελών, κλπ). Για το λόγο αυτό, οφείλεις πρόεδρε να κοινοποιείς στους φιλάθλους τους λόγους και τις αιτίες που σε οδηγούν να πάρεις μια απόφαση.

Το ίδιο ισχύει και για σένα κύριε Σόλιντ. Αφού σας έβαζε εμπόδια κάποιο στέλεχος του Ολυμπιακού στη δουλειά σας, γιατί δεν το δηλώσατε σε κάποια από τις πολλές συνεντεύξεις τύπου που έχετε δώσει έως σήμερα ως προπονητής του Ολυμπιακού?

Τελικά τι γίνεται με αυτόν το Λούβαρη? Και μία και το έφερε η κουβέντα, τι συμβαίνει με αυτόν τον Λούβαρη? Ακούγονται χρόνια τώρα διαμαρτυρίες για αυτόν. Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί η παραμονή του στον Ολυμπιακό?

Σχετικά με τις μεταγραφές, ποιός είναι ο υπεύθυνος ή η ομάδα εκείνη των στελεχών, που προτείνει με τεχνοκρατικούς όρους στον πρόεδρο και στον προπονητή τους παίκτες που πρέπει να πάρει ο Ολυμπιακός? Καλά έκανες πρόεδρε κι έφερες στο λιμάνι το Ριβάλντο. Καλό για τον Ολυμπιακό, τους φιλάθλους του και το υπόλοιπο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δόθηκε η ευκαιρία σε έλληνες ποδοσφαιριστές να παίξουν μαζί αλλά και κόντρα σε κάποιον παίκτη, που μάλλον δεν επρόκειτο να συναντήσουν ποτέ στην καριέρα τους υπό άλλες συνθήκες. Όμως, αυτή η επιλογή, ήταν του προπονητή, κάποιου στελέχους ή στελεχών στην ομάδα που έχουν επιφορτιστεί αυτή την αρμοδιότητα, ή δική σου επιλογή για κάποιους λόγους, όπως για να πουλήσεις τα διαρκείας, τα διάφορα αξεσουάρ, (μπλουζάκια, καπέλα, κλπ με τα διακριτικά του Ριβάλντο και όχι μόνο)?

Ήθελες να φέρεις πρόεδρε στον Ολυμπιακό έναν μεγάλο Ιταλό προπονητή με καταπληκτική ευρωπαϊκή καριέρα. Πώς λοιπόν να δεχτεί να έρθει αυτός, ή οποιοσδήποτε άλλος αντίστοιχα καλός προπονητής, όταν θα ρωτήσει να μάθει για την ομάδα η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, για την ιστορικότητα παραμονής του κάθε προπονητή σε αυτήν και θα διαπιστώσει πως ανά ενάμισυ με δύο χρόνια, απολύεται κάποιος και έρχεται κάποιος άλλος, και πως ενδέχεται να απολυθεί στη μέση της σεζόν?

Τρίτος χρόνος φέτος στο Καραϊσκάκη και 99% πάμε για το 3ο συνεχόμενο νταμπλ. Από τα αποτελέσματα, φαίνεται πως με όποιον προπονητή και να παίζουμε, νταμπλ το κατακτάμε. Το 1ο με τον Μπάγιεβιτς, το 2ο με τον Σόλιντ και το 3ο (εάν τα καταφέρουμε) με τον Λεμονή. Από τα γεγονότα λοιπόν, προκύπτει πως οι προπονητές μπορεί να αλλάζουν, αλλά η βασική ενδεκάδα παραμένει η ίδια στην πλειοψηφία της.
Από την απλοϊκή αυτή παρατήρηση θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε κάποιες διαπιστώσεις?
(α) όπως ότι πιο εύκολα φεύγει προπονητής, παρά ποδοσφαιριστής. Ή καλύτερα, φεύγει μόνο ο προπονητής παρά οποιοσδήποτε άλλος από την ομάδα, στέλεχος ή παίκτης.
(β) όπως ότι η συνολική ποιότητα των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού είναι η καλύτερη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα?
(γ) όπως ότι οι υπόλοιπες ομάδες της Superleague (εκτός των 2-3 μεγάλων) είναι Β’ και Γ’ διαλογής?
(δ) όπως με ή χωρίς προπονητή, μόνο και μόνο με τη φανέλα και την ποιότητα των παικτών κερδίζει ο Ολυμπιακός? Αν και η φανέλα λειτουργεί διττά, και εκφοβιστικά, σαν να πρόκειται για ένα θηρίο τεράστιο, αλλά και προτρεπτικά, πρέπει δηλαδή να κερδίσουμε αυτό το θηρίο.

Αξίζει να σημειώσουεμετο φετινό παράδειγμα της ΑΕΚ, και θα διαπιστώσουμε πως χωρίς να διαθέτεις παίκτες ονόματα, αλλά σοβαρή διοίκηση και ικανό προπονητή, μπορείς να παίξεις πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, να παρουσιάσεις μία ποιότητα και μία ομαδικότητα αξιοζήλευτη.
Εδώ λοιπόν εκδηλώνεται η ικανότητα του προπονητή. Ο σύγχρονος προπονητής, καλώς ή κακώς, πρέπει να ασκεί και κατά κάποιο τρόπο χρέση ψυχολόγου στην ομάδα και στους παίκτες. Από τη στιγμή που η ομάδα δεν έχει ψυχολόγο, κοινωνιολόγο ή κοινωνικό ψυχολόγο, το ρόλο αυτό πρέπει να τον ασκεί ο προπονητής.