Saturday, January 6, 2007

Συνεχίζοντας τα σχόλια για την αλλαγή προπονητή...

Παρακολούθησα την πρώτη εκπομπή της Θύρας 7 στο TV Magic (04-01-07) και τηλεθεατής κάλεσε και είπε πως δεν ήταν σωστή τώρα η αλλαγή προπονητή. Πως η ομάδα δεν τραβάει, δεν παίζει γρήγορο ποδόσφαιρο αφού στο κέντρο όλοι οι παίκτες είναι μεγαλύτεροι των 30 ετών ο καθένας τους και του απάντησαν οι παρουσιαστές της εκπομπής «πως κάποιος τους βάζει». Σαφώς τους βάζει ο προπονητής, αλλά αυτούς έχει μόνο να βάλει. Όπως μάλιστα ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα της πατρίδας του (Dagsavisen), «Ποτέ δεν είχα τη δυνατότητα να ψωνίσω από το πάνω ράφι των υπό μεταγραφή παικτών» (contra.gr). Ίσως το λάθος του νορβηγού, να είναι πως δεν προχώρησε σε αντίστοιχες δηλώσεις στα ελληνικά έντυπα όταν ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό.
Το δήλωσε και ο Ζιοβάνι σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, «Το μεγαλύτερο ελάττωμα του Ολυμπιακού είναι η έλλειψη οργάνωσης. Δεν φτάνουν μόνο τα λεφτά. Χρειάζονται και άτομα που γνωρίζουν το ποδόσφαιρο. Άτομα που ξέρουν να ενισχύουν την ομάδα εκεί που πονάει και όχι να γίνονται άσχετες μεταγραφές. Έναν τέτοιο άνθρωπο χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να οργανωθεί σωστά και να προχωρήσει κάποια στιγμή και στην Ευρώπη. Με όλο το σεβασμό προς τον πρόεδρο και τον κ. Λούβαρη, μπορεί να έχουν τα λεφτά, αλλά δεν επιτρέπεται να κάνουν τέτοιες μεταγραφές, σε μια ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός» (sportdog.gr).

Συμφωνώ με τους παρουσιαστές της εκπομπής του TV Magic, στην άποψη πως οι αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν, είναι κυρίως από τον πρόεδρο και κάτω μέχρι τον προπονητή. Άλλωστε, το έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου πως είναι η νοοτροπία που υπάρχει στον Ολυμπιακό και πρέπει να αλλάξει. Ο πρόεδρος δείχνει επαγγελματική αστάθεια και ανωριμότητα, όταν αλλάζει διαρκώς και χωρίς ουσιαστικό λόγο τον προπονητή και δεν πραγματοποιεί παρόμοιες αλλαγές και απολύσεις στους υπαλλήλους-διοικητικούς που βρίσκονται δίπλα του και κάτω από αυτόν. Ο σοβαρός επιχειρηματίας, όταν απολύει, παραθέτει με επιχειρήματα τους λόγους της απόλυσης.

Ποιοί είναι λοιπόν κύριε πρόεδρε οι λόγοι της απόλυσης του Σόλιντ? Καλώς ή κακώς, η ομάδα είναι επιχείρηση πλέον και είναι δική σας από τη στιγμή που δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Όμως, πολλά από τα έσοδα της ομάδας, προέρχονται από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού (εισητήρια, red stores, διαρκείας, σουίτες, συνδρομές μελών, κλπ). Για το λόγο αυτό, οφείλεις πρόεδρε να κοινοποιείς στους φιλάθλους τους λόγους και τις αιτίες που σε οδηγούν να πάρεις μια απόφαση.

Το ίδιο ισχύει και για σένα κύριε Σόλιντ. Αφού σας έβαζε εμπόδια κάποιο στέλεχος του Ολυμπιακού στη δουλειά σας, γιατί δεν το δηλώσατε σε κάποια από τις πολλές συνεντεύξεις τύπου που έχετε δώσει έως σήμερα ως προπονητής του Ολυμπιακού?

Τελικά τι γίνεται με αυτόν το Λούβαρη? Και μία και το έφερε η κουβέντα, τι συμβαίνει με αυτόν τον Λούβαρη? Ακούγονται χρόνια τώρα διαμαρτυρίες για αυτόν. Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί η παραμονή του στον Ολυμπιακό?

Σχετικά με τις μεταγραφές, ποιός είναι ο υπεύθυνος ή η ομάδα εκείνη των στελεχών, που προτείνει με τεχνοκρατικούς όρους στον πρόεδρο και στον προπονητή τους παίκτες που πρέπει να πάρει ο Ολυμπιακός? Καλά έκανες πρόεδρε κι έφερες στο λιμάνι το Ριβάλντο. Καλό για τον Ολυμπιακό, τους φιλάθλους του και το υπόλοιπο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δόθηκε η ευκαιρία σε έλληνες ποδοσφαιριστές να παίξουν μαζί αλλά και κόντρα σε κάποιον παίκτη, που μάλλον δεν επρόκειτο να συναντήσουν ποτέ στην καριέρα τους υπό άλλες συνθήκες. Όμως, αυτή η επιλογή, ήταν του προπονητή, κάποιου στελέχους ή στελεχών στην ομάδα που έχουν επιφορτιστεί αυτή την αρμοδιότητα, ή δική σου επιλογή για κάποιους λόγους, όπως για να πουλήσεις τα διαρκείας, τα διάφορα αξεσουάρ, (μπλουζάκια, καπέλα, κλπ με τα διακριτικά του Ριβάλντο και όχι μόνο)?

Ήθελες να φέρεις πρόεδρε στον Ολυμπιακό έναν μεγάλο Ιταλό προπονητή με καταπληκτική ευρωπαϊκή καριέρα. Πώς λοιπόν να δεχτεί να έρθει αυτός, ή οποιοσδήποτε άλλος αντίστοιχα καλός προπονητής, όταν θα ρωτήσει να μάθει για την ομάδα η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, για την ιστορικότητα παραμονής του κάθε προπονητή σε αυτήν και θα διαπιστώσει πως ανά ενάμισυ με δύο χρόνια, απολύεται κάποιος και έρχεται κάποιος άλλος, και πως ενδέχεται να απολυθεί στη μέση της σεζόν?

Τρίτος χρόνος φέτος στο Καραϊσκάκη και 99% πάμε για το 3ο συνεχόμενο νταμπλ. Από τα αποτελέσματα, φαίνεται πως με όποιον προπονητή και να παίζουμε, νταμπλ το κατακτάμε. Το 1ο με τον Μπάγιεβιτς, το 2ο με τον Σόλιντ και το 3ο (εάν τα καταφέρουμε) με τον Λεμονή. Από τα γεγονότα λοιπόν, προκύπτει πως οι προπονητές μπορεί να αλλάζουν, αλλά η βασική ενδεκάδα παραμένει η ίδια στην πλειοψηφία της.
Από την απλοϊκή αυτή παρατήρηση θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε κάποιες διαπιστώσεις?
(α) όπως ότι πιο εύκολα φεύγει προπονητής, παρά ποδοσφαιριστής. Ή καλύτερα, φεύγει μόνο ο προπονητής παρά οποιοσδήποτε άλλος από την ομάδα, στέλεχος ή παίκτης.
(β) όπως ότι η συνολική ποιότητα των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού είναι η καλύτερη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα?
(γ) όπως ότι οι υπόλοιπες ομάδες της Superleague (εκτός των 2-3 μεγάλων) είναι Β’ και Γ’ διαλογής?
(δ) όπως με ή χωρίς προπονητή, μόνο και μόνο με τη φανέλα και την ποιότητα των παικτών κερδίζει ο Ολυμπιακός? Αν και η φανέλα λειτουργεί διττά, και εκφοβιστικά, σαν να πρόκειται για ένα θηρίο τεράστιο, αλλά και προτρεπτικά, πρέπει δηλαδή να κερδίσουμε αυτό το θηρίο.

Αξίζει να σημειώσουεμετο φετινό παράδειγμα της ΑΕΚ, και θα διαπιστώσουμε πως χωρίς να διαθέτεις παίκτες ονόματα, αλλά σοβαρή διοίκηση και ικανό προπονητή, μπορείς να παίξεις πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, να παρουσιάσεις μία ποιότητα και μία ομαδικότητα αξιοζήλευτη.
Εδώ λοιπόν εκδηλώνεται η ικανότητα του προπονητή. Ο σύγχρονος προπονητής, καλώς ή κακώς, πρέπει να ασκεί και κατά κάποιο τρόπο χρέση ψυχολόγου στην ομάδα και στους παίκτες. Από τη στιγμή που η ομάδα δεν έχει ψυχολόγο, κοινωνιολόγο ή κοινωνικό ψυχολόγο, το ρόλο αυτό πρέπει να τον ασκεί ο προπονητής.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home