Thursday, March 29, 2007

Σκέψεις μετά τον αγώνα με τον Άρη...

Πριν από τον αγώνα με τον Άρη, ευχήθηκα μεν τη νίκη, αλλά αναρωτήθηκα εάν θα έρθει. Τελικά η νίκη δεν ήρθε και το παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο (0-0).

Παρακολούθησα τον αγώνα και διαρκώς είχα την ίδια απορία: "Θέλουμε πραγματικά να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι, ή απλώς επειδή πρέπει να παίξουμε θα παίξουμε, κι εάν βάλουμε και κανά γκολ, καλώς, εάν πάλι όχι, δεν τρέχει κάτι. Αρκεί να μην χάσουμε."

Μπορεί να ήμασταν πρωταθλητές αρκετό καιρό πριν, αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να να αγωνιζόμαστε στα υπόλοιπα παιχνίδια χωρίς το πάθος της νίκης για κάθε ένα από αυτά. Εάν αγωνιζόμαστε σκεφτόμενοι έτσι, τότε δεν είμαστε επαγγελματίες, αλλά ερασιτέχνες. Και θα πρέπει να πληρωνόμαστε ως ερασιτέχνες και όχι ως επαγγελματίες. Μήπως τότε μας τσούξει και σοβαρευτούμε? Ή, ακόμη καλύτερα, είτε να επιβάλλουμε πρόστιμα είτε να διώξουμε παίκτες. Να βάλουμε όρους στο συμβόλαιό τους. Ουσιαστικά, μια μπάλα κλωτσάνε. Αμόρφωτοι είναι. Ούτε Πανεπιστήμιο δεν έχουν πάει. Ας σεβαστούν την ομάδα και τον άνθρωπο που τους πληρώνει και τους έχει γεμίσει λεφτά.

Δεν θα αναφερθώ σε σεβασμό προς τους φιλάθλους. Στην τελική, εμείς πηγαίνουμε γήπεδο για να δούμε μπάλα. Δεν έχει σημασία εάν κερδίσει ή χάσει η ομάδα μας, αλλά να δούμε έναν καλό αγώνα. Να χειροκροτήσουμε και τις δύο ομάδες. Αυτή η συμπεριφορά όμως αναιρείται από μερικούς φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι προκαλούν επεισόδια, βρίζουν τους παίκτες και των δύο ομάδων, βρίζουν τους διαιτητές, πετάνε αντικείμενα, γιουχάρουν εθνικούς ύμνους και νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές, γιουχάρουν πρώην ποδοσφαιριστές μας που πήγαν στην αντίπαλη ομάδα, κλπ. Αυτού του τύπου οι φίλαθλοι, φαίνεται πως δεν πηγαίνουν στο γήπεδο για να δουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Και βέβαια με την συμπεριφορά τους δεν βοηθάνε στην ομαλή διεξαγωγή του.

Από την άλλη, οι διοικήσεις των ομάδων διστάζουν να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων ανάρμοστων συμπεριφορών. Μόνο ο Ντέμης πήρε την πρωτοβουλία και απέκλεισε από εντός έδρας αγώνα την είσοδο των φανατικών στο γήπεδο. Οι υπόλοιποι γιατί δεν κάνουν τα ίδια? Εμείς? οι διοίκηση του Ολυμπιακού, γιατί δεν βοηθάει στο να συλληφθούν από την αστυνομία οι οποδοί εκείνοι που προκαλούν επεισόδια, που πετούν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο? Υποτίθεται πως το γήπεδο παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (άλλωστε υπάρχει σχετική ταμπέλα σε κάθε θύρα), οπότε βιντεοσκοπείται η συμπεριφορά των φιλάθλων. Όσο θα παρέχουμε άλλωθι σε αυτούς, δεν πρόκειται να διορθωθεί η κατάσταση. Μήπως πρέπει να παραδειγματιστούμε από την αντιμετώπιση της ίδιας κατάστασης στην Αγγλία? Μήπως πρέπει γενικά να σοβαρευτούν οι διοικήσεις των ομάδων μας σχετικά με το θέμα αυτό? Πίστεύω πως εάν πάψουμε να θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη των φιλάθλων στο γήπεδο, τότε πολύ πιο εύκολα θα διορθώσουμε τα πράγματα. Κακά τα ψέμματα, η χρησιμοποίηση της έννοιας του φιλάθλου από τους ποδοσφαιριστές και τις ομάδες γίνεται για οικονομικούς και μόνο λόγους. Δεν χρειάζεται η παρουσία του φιλάθλου στο γήπεδο για να μπορέσει να παίξει καλή μπάλα ο ποδοσφαιριστής. Όταν άρχισε να παίζει μπάλα από μικρός, δεν τον έβλεπαν 30.000 οπαδοί, κι όμως έπαιζε εξίσου καλά και ίσως καλύτερα. Μόνο από όταν έγινε επαγγελματίας τον βλέπουν οι φίλαθλοι. Η ύπαρξη λοιπόν των φιλάθλων στο γήπεδο είναι για οικονομικούς λόγους και για την επιτυχία του show που γίνεται κάθε φορά.

Αυτά για τώρα. Άλλη φορά άλλα.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home